Siirry sisältöön
Hyvin huollettu auto on turvallisempi ja viihtyisämpi, ja kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Autoilu

5 minuutin lukuaika

Auton huolto – Huomioi nämä 9 asiaa ennen uutta ajokautta

Talvi on autolle kuluttavaa aikaa. Keväällä auto kannattaakin laittaa kuntoon uutta ajokautta ja kesän matkoja varten.

Hyvin huollettu auto on turvallisempi ja viihtyisämpi, ja kuluttaa vähemmän polttoainetta.

1. Huolehdi, että auton renkaat ovat kunnossa

  • Kesärenkaat kannattaa vaihtaa autoon ajoissa. Talvirenkaiden pehmeämpiä kumiseoksia ei ole suunniteltu lämpimille keleille. Rengas ei toimi optimaalisesti, ja se kuluu tavallista nopeammin.

  • Talvirenkaat kannattaa pestä ennen varastointia. Näin vanteista saadaan irti lika ja maantiesuola, joka voi aiheuttaa korroosiota.

  • Uusi renkaat ennen minimirajaa. Uusien kesärenkaiden urasyvyys on noin 8 millimetriä. Kun se laskee alle 3 millimetriin, renkaat menettävät huomattavasti sadekelin pito-ominaisuuksiaan, ja vesiliirron vaara kasvaa. Renkaiden uran ns. kulumisvaroitin kertoo 1,6 millimetrin minimisyvyyden, mutta renkaat kannattaa vaihtaa uusiin jo huomattavasti aiemmin.

  • Älä laiminlyö rengaspulttien jälkikiristystä. Renkaiden pultit tulisi kiristää noin sadan kilometrin ajon jälkeen. Ohje kannattaa ottaa tosissaan varsinkin alumiinivanteissa, sillä pultit voivat helposti löystyä. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteen ja vaurioittaa vanteita.

  • Tarkasta rengaspaineet, jos autossa ei ole rengaspaineen tunnistusjärjestelmää. Oikea rengaspaine parantaa renkaiden käyttöikää, ohjattavuutta ja turvallisuutta. Liian alhainen paine nostaa polttoaineenkulutusta. Rengaspaineet voit tarkastaa Nesteen asemilla.

2. Auton öljynvaihto – huomioi Suomen vaativat olosuhteet

Monet autonvalmistajat neuvovat, että auton öljynvaihtoväli tulisi puolittaa raskaissa olosuhteissa.

Suomessa olosuhteet ovat talven vuoksi erityisen vaativat.

Varsinkin kaupunkiajossa kylmäkäynnistykset ja lyhyet ajomatkat lisäävät kuormitusta, ja öljynvaihtoväliä kannattaa tiivistää.

Muistathan myös, että auton vaihteistoöljy kannattaa vaihtaa 6–10 vuoden välein ja automaattivaihteiston öljynvaihto tehdä noin kolmen vuoden välein.

Öljyn määrää tarkastettaessa on hyvä vilkaista muutenkin auton moottoritilaan. Näkyykö moottorin hihnoissa tai jäähdyttimessä vaurioita? Ovatko paisuntasäiliöissä näkyvät jarrunesteen ja jäähdytysnesteen tasot riittävät?

Lue lisää: Auton öljynvaihto ja vaihteistoöljyn vaihto – Oikeat valinnat voivat pidentää moottorin ja auton ikää ja Löydä autoosi sopivat voiteluaineet.

3. Älä laiminlyö ilmastointia viileällä kelillä

Auton ilmastointia kannattaa käyttää viimeistään keväällä, jos se on talvella jäänyt tekemättä. Ilmastoinnin kylmäaine voitelee myös tiivisteet.

Jos ilmastointia ei käytetä pitkään aikaan, järjestelmä voi alkaa vuotaa, mikä johtaa kalliiseen remonttiin.

Käytä siis ilmastointia kuukausittain ja huollata se parin vuoden välein.

Muista myös raitisilmasuodattimen vaihto.

4. Mitä tehdä, jos autoon tai moottoripyörään on jäänyt vanhaa bensiiniä

  • Vanha bensiini voi aiheuttaa käyntihäiriöitä. Esimerkiksi harrasteautossa tai moottoripyörässä voi olla edellisvuotista bensaa. Tavallista bensiiniä ei kuitenkaan ole tarkoitettu säilytettäväksi pitkään, sillä sen koostumus muuttuu ajan myötä. Vanhentunut bensa saattaa tukkia kaasuttimen tai muita polttoaineensyötön osia.

  • Miten poistaa ongelma. Jos bensiini on puolisen vuotta vanhaa, moottori yleensä lähtee vielä käyntiin. Mikäli polttoainesäiliössä on pieni määrä vanhempaa bensiiniä, säiliön voi täyttää uudemmalla bensalla, jolloin käynnistyvyys paranee. Yleensä on kuitenkin varminta tyhjentää polttoainesäiliö ja täyttää se uudella bensiinillä.

  • Pienmoottoribensiini ennaltaehkäisee ongelmat. Jos ajoneuvon tai pienkoneen käytössä on kuukausien katkoja, kannattaa käyttää Neste PRO™ -pienmoottoribensiiniä. Se on koostumukseltaan erilaista kuin tavallinen bensiini, ja muiden hyötyjensä lisäksi se säilyy pitkään. Pienmoottoribensiiniä voi monilla asemilla tankata myös mittarista.

Lue lisää: Pienkoneiden bensiini ja öljyt – valinta on tärkeää niin koneen kuin käyttäjänkin kannalta.

5. Tarkasta jarrujen kunto

Jarruihin voi talven aikana kerääntyä likaa, joten ne on hyvä tarkastaa keväällä. Jos jarrulevyssä näkyy ajon jälkeen ruostetta, jarrupalat tai -sylinterit ovat voineet jumiutua.

Kannattaa myös tarkastaa, miten kuluneita jarrupalat ja -levyt ovat. Kaikki jarrujen ongelmat eivät näy ulospäin, joten noudata autonvalmistajan huolto-ohjelmaa.

Jarruneste on hyvä vaihtaa parin vuoden välein.

6. Auton pesu ja vahaus keväällä säästävät ongelmilta

  • Keväällä on tehopesun aika. Talven lika ja maantiesuola aiheuttavat korroosiota. Autopesu kannattaakin tehdä keväällä perusteellisesti, jotta suola, piki ja muu lika saadaan pois maalipinnasta. 7 vinkkiä auton pesuun – Näin saat auton puhtaammaksi.

  • Muista myös alustapesu. Maantiesuola voi olla erityisen haitallista auton pohjassa ja rakenteissa. Keväällä pesuun kannattaa liittää alustapesu, jotta suola saadaan pois.

  • Suojaa maalipinta vahalla. Vaha tekee auton maalipinnasta pitkäikäisemmän, eikä lika tartu yhtä helposti. Auton voi vahata käsin tai automaattipesun yhteydessä. Keväällä on hyvä myös tarkastaa, onko maalipintaan tullut vaurioita.

  • Hyödynnä Nesteen Suomen laajinta autopesuverkostoa. Auton voi pestä Nesteen asemilla ympäri Suomea. Tarjolla on lisäksi automatisoituja Neste Easy Wash -pesuasemia.

7. Mikä on kesä- ja talvidieselin ero?

Dieselin kesä- ja talvilaatu eivät käytössä eroa muuten kuin kylmäkestävyydeltään. Esimerkiksi Neste Futura Diesel™ -talvilaadun alin varastointilämpötila (samepiste) on -29 °C ja alin käyttölämpötila (suodatettavuus) on -38 °C.

Kesälaadulla vastaavat lämpötilat ovat -10 °C ja -20 °C. Diesel ei vanhene yhtä herkästi kuin bensiini ja voi kestää tankissa käyttökelpoisena jopa useamman vuoden.

8. Laadukas tuulilasinpesuneste ja hyvät pyyhkijänsulat lisäävät turvallisuutta

  • Tarkasta tuulilasinpyyhkimet. Talven jääkelit kuluttavat tuulilasinpyyhkimiä, joten pyyhkijänsulkien tarkastus ja vaihto on paras tehdä keväällä. Tuulilasin pyyhkimen tehoa voi parantaa puhdistamalla sulan lasinpesunesteellä.

  • Siirry tuulilasinpesunesteen kesälaatuun. Vaivattomin tapa hankkia aina oikeanlaista pesunestettä on hyödyntää Nesteen Easy Fill -lasinpesunesteautomaatteja. Kesällä automaatista saa Neste Voltera Summer Ready-pesunestettä, joka puhdistaa tuulilasin tehokkaasti liasta ja hyönteisistä.

  • Vesi katoaa ilman tuulilasinpyyhkimiä. Neste Voltera Pro™-pesuneste lisää lasin pinnalle näkymättömän suojakerroksen, joka hylkii vettä ja likaa.

Lue lisää: 7 vinkkiä tuulilasinpesunesteen valintaan – Näin lisäät ajomukavuutta, turvallisuutta ja pidennät tuulilasin elinikää.

9. Auton sisäpesu ja tavarainventaario voi säästää myös rahaa

Kevät on hyvä hetki siivota auto sisältä ja pestä matoista talven liat.Muista pestä tuulilasi myös sisäpuolelta, sillä likainen lasi on turvallisuusriski erityisesti keväällä, kun aurinko paistaa matalalta. Samalla kannattaa käyttää hetki auton tavaratilan ja lokeroiden inventaarioon. Siirrä lumiharjat ja talvivarusteet varastoon.Poista myös muut ylimääräiset tavarat, sillä jokainen kevennetty kilo vähentää polttoaineenkulutusta.